KORT OM DANMARKS ÆLDSTE MOSKÉ

Islams Ahmadiyya Menighed er landets ældste muslimske institution fra 1955. I 1967 udgav Islams Ahmadiyya Menighed den første danske Koran-oversættelse ved overlærer Abdus Salam (Svend Aage) Madsen og samme år indviede de første danske muslimer Nordens første moské, Nusrat Djahan Moskéen i hovedstadsområdet. Den er i dag Danmarks eneste moské, der er opført til formålet. Bygningen er et løgkuppelformet hus med plads til ca. 120 bedende og er tegnet af arkitekt J. Zachariasen. Den er i dag erklæret bevaringsværdig og modtager årligt over 10.000 besøgende.

Moskéen er opført af menighedens kvindeorganisation, som i sin tid med stolthed donerede deres smykker og andre værdier til formålet. For at mindes kvinderne er moskéen navngivet ‘Nusrat Djahan’, som på pakistansk er et kvindenavn.

 

MosuqeOld2

Moskéen har, som Danmarks ældste muslimske institution, gennem årene haft besøg af mange skoler såvel som foreninger fra hele landet med henblik på at fremvise en moské og oplyse om landets næststørste religion, islam. Desuden arrangerer moskéen debataftener, åbent hus, frivilligt socialt arbejde og rundvisninger for enhver, der måtte være interesseret.

Moskéen fejrede sit 40-års jubilæum i 2007 og markerede i den anledning sin mangeårige virksomhed og bidrag til det danske samfund af både kulturel og samfundsmæssig betydning. Ved den officielle reception den 17. august 2007 deltog bl.a. ministrene Bertel Haarder og Rikke Hvilshøj, biskop Jan Lindhardt, prof. Jørgen Bæk Simonsen, fotograf Jakob Holdt m.fl.